Polityka prywatności

Polityka prywatności i COOKIE

Jakie Twoje dane osobowe przetwarzamy?

  1. Podczas Twojej wizyty na naszej stronie internetowej automatycznie zbierane są dane dotyczące Twojej wizyty, w szczególności Twój adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera a także inne podobne informacje.
  1. Jeśli chcesz skorzystać z funkcji Newsletter serwisu Goodloot.pl, musisz się zarejestrować podając swój adres e-mail.
  1. Jeśli chcesz zamieszać komentarze w serwisie Goodloot.pl, koniecznym jest, abyś zalogował się na Twoje, istniejące konto na Facebooku. Wystarczy, że wykorzystasz pojawiające się przy rejestracji lub logowaniu okienko Facebooka. Uwierzytelnienie następuje na stronie Facebooka. Pojawia się tam również informacja, jakie dane są nam przekazywane przez Facebooka – są to dane Twojego profilu publicznego, przede wszystkim adres email. Są to dane niezbędne i wystarczające do Twojej identyfikacji.
  1. W serwisie Goodloot.pl stosujemy wtyczki społecznościowe do mediów społecznościowych, takich jak Facebook i Instagram. Za pomocą tych funkcji możesz podzielić się poszczególnymi treściami ze znajomym z danych portali społecznościowych lub je polecić. Przy korzystaniu z tych wtyczek społecznościowych, mogą zostać w niżej opisany sposób pobrane dane osobowe przez te portale społecznościowe.

Przy przeglądaniu treści serwisu Goodloot.pl, serwis społecznościowy nawiązuje bezpośrednie połączenie z wyszukiwarką. Poprzez to serwis społecznościowy otrzymuje m.in. informacje o ID urządzenia z którego odwiedziłeś serwis Goodloot.pl lub Twój adres IP. Nie musisz być zalogowany lub w ogóle zarejestrowany w danym portalu społecznościowym.

Jeżeli jesteś zalogowany w danym serwisie społecznościowym, serwis społecznościowy automatycznie przyporządkowuje Twoje odwiedziny na stronie do Twojego profilu. Również gdy skorzystasz z wtyczek społecznościowych i np. polecisz produkt lub usługę, serwis społecznościowy może przyporządkować te informacje do Twojego profilu. Jeśli nie chcesz, aby serwis społecznościowy przypisał wizytę na naszych stronach do Twojego danego konta użytkownika, powinieneś wylogować z danego serwisu społecznościowego na czas korzystania z serwisu Goodloot.pl.

Serwis Goodloot.pl nie posiada wiedzy o treści danych wymienianych w związku z wtyczkami społecznościowymi.

Politykę prywatności Facebooka znajdziesz pod adresem: https://www.facebook.com/policy.php.

Politykę prywatności Instagram znajdziesz pod adresem: https://help.instagram.com/519522125107875.

Administrator i Inspektor Danych Osobowych

Administratorem danych osobowych jest CENEGA S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Krakowiaków nr 36, 02–255 Warszawa zarejestrowaną w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000498248, NIP: 6991844511, REGON: 012082833.

CENEGA powołała Inspektora danych osobowych. W celu kontaktu z Inspektorem ochrony danych należy wysłać e-mail na adres iod@cenega.com.

W jakim celu i na jakiej podstawie będą przetwarzane dane

Twoje dane osobowe pozyskane w związku z korzystaniem z serwisu Goodloot.pl będą przetwarzane w następujących celach:

  1. świadczenie usług w serwisie Goodloot.pl;
  2. ulepszanie i rozwój świadczonych przez nas usług;
  3. personalizowanie naszych usług i formułowanie rekomendacji;
  4. reklamowanie produktów i usług, w tym wysyłanie materiałów promocyjnych, reklamy ukierunkowane oraz prezentowanie użytkownikowi odpowiednich ofert;
  5. prowadzenia działań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa;
  6. spełniania obowiązku prawnego ciążącego na CENEGA S.A.

Podstawą prawną przetwarzania danych będzie:

  1. udzielona zgoda;
  2. niezbędność do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze;
  3. niezbędność do osiągnięcia celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora, np. takich jak udzielanie odpowiedzi na Twoje pisma i wnioski.

Kto będzie odbiorcą Twoich danych i gdzie będą one przekazywane

Twoje dane mogą być przekazane do państwa trzeciego (m.in. USA) w związku z:

  1. prowadzonymi działaniami podejmowanymi na serwisach społecznościowych oraz wykorzystaniem wtyczek i innych narzędzi pochodzących z tych serwisów (m.in. Facebook, Instagram);
  2. wykorzystaniem narzędzi analitycznych i służących zanonimizowanemu śledzeniu zachowań użytkowników ( Google Analytics);

Twoje dane mogą być przekazywane:

  1. procesorom w związku ze zleconymi przez CENEGA S.A. działaniami realizowanymi w imieniu CENEGA S.A.;
  2. podmiotom lub organom uprawnionym na podstawie przepisów prawa.

Przez jaki okres dane będą przetwarzane

Okres przetwarzania Twoich danych osobowych jest uzależniony od celu, w jakim dane są przetwarzane. Okres, przez jaki Twoje dane osobowe będą przechowywane, jest obliczany w oparciu o następujące kryteria:

  1. przepisy prawa, które mogą obligować CENEGA SA do przetwarzania danych przez określony czas;
  2. okres, który jest niezbędny do ochrony interesów CENEGA SA (administratora danych);
  3. okres, na jaki została udzielona zgoda.

Jakie masz prawa

Masz prawo do:

  1. żądania dostępu do danych osobowych dotyczących Twojej osoby;
  2. sprostowania danych;
  3. żądania uzupełnienia , w tym poprzez przedstawienie dodatkowego oświadczenia;
  4. usunięcia danych lub ograniczenia przetwarzania;
  5. wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania Twoich danych osobowych;
  6. przeniesienia Twoich danych osobowych.

Masz prawo do cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Twoich danych, którego dokonano na podstawie udzielonej zgody przed jej cofnięciem.

Masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych („PUODO”) gdy przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa.

Jakie będą konsekwencje niepodania danych

Podanie danych jest dobrowolne lub może być warunkiem koniecznym do świadczenia konkretnej usługi.

Profilowanie

CENEGA SA nie korzysta z systemów służących do zautomatyzowanego podejmowania decyzji.

COOKIES

Cookies to małe pliki tekstowe, w postaci tagów ID, które są przechowywane na komputerze w katalogu przeglądarki lub podfolderów danych programu. Cookies są tworzone przy użyciu przeglądarki, aby odwiedzić stronę internetową, która wykorzystuje cookies, aby śledzić ruchy w obrębie witryny, pomóc wznowić oglądanie gdzie skończyłeś, zapamiętują dane rejestracyjne, wybór tematu, preferencje i inne wybierane opcje. Witryna internetowa zapisuje odpowiedni plik do folderu, ustawionego w Twojej przeglądarce. W tym pliku znajdują się dane dotyczące ruchu w obrębie witryny i każdej informacji podanej podczas wizyty na stronie internetowej, takich jak np. adres e-mail.

Cookies są często niezbędne do stron, które mają ogromne bazy danych, wymagają logowania, mają niestandardowe motywy, inne zaawansowane funkcje.

Cookies zazwyczaj nie zawierają wiele informacji z wyjątkiem adres URL witryny internetowej, który stworzył plik Cookie lub czas trwania Cookies. Ze względu na małą ilość informacji w Cookies nie mogą być one użyte do ujawnienia Twojej tożsamości.

Istnieją dwa typy plików cookie. Pliki cookie sesji oraz trwałe pliki cookie. Pliki cookie sesji są tworzone tymczasowo w Twojej przeglądarce w podfolderze podczas wizyty na stronie internetowej. Po opuszczeniu strony, cookie sesji zostanie usunięta. Z drugiej strony, trwałe pliki cookie pozostają w Twojej przeglądarce podfolderu i są aktywowane ponownie żeby jeszcze raz odwiedzić stronę internetową, która stworzyła ten konkretny cookie. Trwały plik cookie pozostaje w przeglądarce w podfolderze przez okres ustawiony w przeglądarce.

Każdy indywidualny cookie składa się z czterech podstawowych części:

  1. nazwa strony WWW: nazwa domeny lub subdomeny, która ustawiła cookie;
  2. nazwa cookie: cookie ma nazwę, unikatową na stronie, która je ustawiła;
  3. termin ważności: ważność niektórych plików cookie wygasa po zamknięciu przeglądarki (tzw. cookie sesji), inne cookie zostaną automatycznie usunięte dopiero po osiągnięciu daty ważności, która została ustawiona (tzw. trwałe cookie);
  4. wartość: to informacje w pliku cookie, których strona WWW używa do „zapamiętania” poprzedniej wizyty.

W plikach cookie przechowujemy podstawowe informacje o użytkownikach (np. identyfikator) oraz informacje potrzebne do optymalizacji i poprawnego wyświetlania treści zawartych na stronach. Informacje te służą do:

  1. rozpoznawania użytkowników logujących się na chronionych stronach internetowych, co umożliwia im odwiedzanie wielu stron bez konieczności wpisywania nazwy użytkownika i hasła do każdej ze stron;
  2. rejestrowania preferencji użytkowników – przeglądanej zawartości i formatu przeglądania (użytkownik nie musi ustawiać preferencji przy każdej wizycie na stronie);
  3. rejestrowania stron odwiedzanych przez użytkowników, co pozwala zebrać dane pomocne we wprowadzaniu usprawnień w treści i w sposobie nawigacji strony.

Jeszcze przed wyrażeniem zgody, na Twoim urządzeniu (komputerze, telefonie) zapisywane są pliki cookie CENEGA SA niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisu Goodloot.pl. Wyrażając zgodę na wykorzystanie plików cookie przez CENEGA SA, oświadczasz, że Twoja przeglądarka jest ustawiona w tym zakresie zgodnie z Twoimi preferencjami.

Zgodnie z wymogami Prawa telekomunikacyjnego i RODO za potwierdzenie zgody na wykorzystanie plików cookie uznaje się skonfigurowanie przeglądarki pozwalające na instalację plików cookie na Twoim urządzeniu (komputerze, telefonie). Informacje na temat zarządzania plikami cookie można znaleźć na stronie (http://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/) lub (http://wszystkoociasteczkach.pl/).

Użytkownicy serwisu Goodloot.pl mogą w dowolnej chwili zaprzestać dostarczania tych informacji naszemu serwisowi poprzez wykasowanie plików cookie zapisanych na ich urządzeniach końcowych przez nasz serwis. Aby tego dokonać, należy zmienić ustawienia aktualnie używanej przeglądarki internetowej.

Masz prawo do odmowy zapisywania i odczytywania plików cookie na Twoim urządzeniu (komputerze, telefonie). Aby to zrobić, musisz zaznaczyć odpowiednie ustawienia w opcjach przeglądarki internetowej lub nie wyrazić zgody w przypadku, gdy aplikacja zawarta na serwisie internetowym będzie się Ciebie o to pytać.

Skonfigurowanie przeglądarki w sposób, który zablokuje instalację plików cookie dla określonych, wybranych przez użytkownika stron internetowych lub dla wszystkich stron, może spowodować utratę pewnych funkcji i utrudnić lub uniemożliwić pełne wykorzystanie jej możliwości.

Więcej informacji:

  Pliki cookie mogą być zamieszczane przez CENEGA SA, jak i podmioty trzecie, z którymi CENEGA SA współpracuje.  O tych ciasteczkach można znaleźć więcej informacji na stronach internetowych tych podmiotów.​

W jaki sposób zabezpieczamy Twoje dane osobowe

 

Zmiany naszej polityki prywatności

Zastrzegamy sobie prawo zmiany przedstawionej polityki prywatności poprzez opublikowanie nowej treści na stronie internetowej Goodloot.pl.

Newsletter